Nieuws

#ditisGenk: Job of dop? “Allochtone jongeren weten vandaag dat ze op -1 starten”

 

Gisteren om 21:08doorThomas JANSEN, Aylin KOKSAL en Chris NELIS

GENK -

Eind september telde Genk exact 2.900 werkzoekenden. Dat is 10,28 procent van de beroepsbevolking, van de Vlaamse centrumsteden scoort enkel Antwerpen slechter. Maar toch heeft de tweede grootste stad van Limburg zich na de sluiting van Ford Genk bijzonder snel herpakt. En, zo blijkt uit de cijfers, dat is vooral te danken aan een hogere tewerkstelling van mensen met Turkse of Marokkaanse origine. “Die jongeren weten vandaag dat ze op -1 beginnen. Maar dat sterkt hen. Als het bij bedrijf X of Y niet lukt,

Een van de Genkse initiatieven om personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te herintegreren, is vzw De Sluis. Ali Outferdine is er volop bezig met hout te zagen en het maken van boxsprings. Het doet hem zichtbaar deugd, na een erg somber verleden. “Na een ongeval was ik jarenlang werkloos”, zegt de 49-jarige man met twee volwassen kinderen. “Ik zocht wel werk, maar dat was heel moeilijk. Via het OCMW ben ik hier drie jaar geleden terechtgekomen als schrijnwerker en vrijwilliger, en ik voel me helemaal thuis. Vroeger hoorde ik elke vrijdag in mijn omgeving dat het ‘eindelijk weekend’ was. Maar voor mij was het elke dag weekend, ik vond dat verschrikkelijk. Thuis zitten is niets voor mij, ik werd er ongelukkig van.”

De Sluis wordt door de stad ondersteund met financiële middelen. Doel is niet alleen om het mentale welbevinden van werklozen te verbeteren, maar ook om hen dichter bij de reguliere arbeidsmarkt te brengen. “Twintig procent van onze medewerkers stroomt door naar een andere werkplek”, zegt coördinator Kim Cuypers. “Dat is zeer goed. De mensen die hier terechtkomen, geraken moeilijk aan werk door fysieke problemen, door kansarmoede of door hun migratieachtergrond. We hebben hier dus een zeer divers publiek.”

In de leerwerkplaats staat onder andere een schrijnwerkerij en een naaiatelier. Externe opdrachtgevers bestellen kussens, dekens, maar ook zetels en boxspringbedden. “In de schrijnwerkerij hebben we mensen die competenties willen ontwikkelen, maar die nog niet helemaal klaar zijn om in de houtindustrie te werken”, zegt Cuypers.

Vzw De Sluis

Halmstraat 4
3600 Genk

Volg ons

Foto's

Search